Dell bude instalovat XP i po 30.červnu

27. 4. 2008 00:03    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Jak je již delší dobu známo, Microsoft se chystá ukončit prodej operačního systému Windows XP v červnu 2008. Od tohoto data nebudou nové licence přístupné OEM výrobcům ani prodejcům. Alespoň tak to Microsoft zamýšlel...

Dell bude instalovat XP i po 30.červnu

Dell vyslyšel žádosti zákazníků a oznámil, že Windows XP bude nabízet i po letošním červnu. Jak je to možné? Stačí si při konfiguraci u Dellu zvolit položku „Vista Ultimate Bonus“ nebo „Vista Business Bonus“ a zákazník nalezne na svém novém počítači předinstalován systém XP. V právech k downgradu z operačního systému Vista totiž stojí, že OEM výrobce může továrně předinstalovat Windows XP, pokud si zákazník zakoupí systém Vista Business nebo Vista Ultimate. Výrobce má pak právo přiložit záložní média k systému XP i Vista, což bude Dell také dělat. Downgrade je však možno provést pouze na XP Professional, Professional x64 nebo XP Tablet PC.

Podle Microsoftu je počínání Dellu zcela v souladu s jeho právy jakožto OEM výrobce, a není důvod jakkoliv zasahovat. Podobně se hodlá zachovat také Lenovo a určitě se přidají i další OEM výrobci. Bez downgradu z Visty bude možné XP získat jen v ultralevných noteboocích jako ASUS Eee, kde Microsoft prodloužil prodej XP Home Edition až do roku 2010.

Zdroj: computerworld.com

Krátké zprávy

Diskuse