Mac OS X nainstalován na OQO UMPC

30. 4. 2008 00:10    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Tento měsíc se objevil již druhý odvážlivec, který si svépomocí nainstaloval Mac OS X na UMPC. Dříve se jednalo o <a href="http://notebook.cz/clanky/kratke-zpravy/2008/0417-macos-samsung-q1" target="_blank">Samsung Q1</a>, nyní je &#8222;hostitelem&#8220; Leoparda výrobek od firmy OQO.

Mac OS X nainstalován na OQO UMPC

OQO e2 obsahuje 1,6GHz ULV procesor VIA C7M, 1GB DDR2 RAM, pevný disk nebo SSD, 5" WVGA (800x480), WiFi 802.11 a/b/g a volitelně GSM i UMTS telefonní modul. Původně je dodáván s operačním systémem Windows Vista, ovšem s trochou snažení se povedlo instalovat také poslední verzi Mac OS X Leopard.

Podařilo se dokonce zprovoznit dual-boot Leopard/Vista, a tudíž si uživatel může zvolit systém dle potřeby. V Mac OS funguje vše bez problému včetně zvuku, WiFi a Bluetooth, jedinou výjimkou je telefonní modul a částečně rychlost samotného systému. Od nabootování trvající přes dvě a půl minuty až po práci v Leopardu, přičemž zatím se tuto situaci nepodařilo zlepšit. Samotná instalace Mac OS však není triviální a vyžaduje určité pokročilejší znalosti.

Zdroj: engadget.com

Krátké zprávy

Diskuse