Walter Bender opouští OLPC

30. 4. 2008 00:07    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Ladislav Schön

<b>Walter Bender</b> je dnes již bývalým softwarovým a obsahovým prezidentem <b>OLPC</b> (jeden notebook na jedno dítě). Jedním z jeho vlastních nápadů pro OLPC byl design rozhraní OS notebooku s názvem <b>SUGAR</b>. Minulý víkend však Bender resignoval na svůj post.

Walter Bender opouští OLPC

Zdá se, že rozhodnutí opustit OLPC byla z části zapříčiněná rozporem Bendera se zakladatelem projektu Nicolasem Negroponte. Bender uvedl, že se jeho názory v Negropontem rozcházely hlavně v upuštění důrazu u projektů jako byl Sugar na omezování a zasahování od softwarových business společností jako je třeba Microsoft. Microsoft totiž začal s výrobou verze Windows XP pro notebook XO. K tomuto kroku se Bender vyjářil ve smyslu, že by mohl být destruktivní pro základní ideály projektu.

Bender se tedy stal již dalším, kdo tento projekt opustil. Prvním kdo od OLPC odešel, byl CTO Mary Lou Jepsek z důvodů práce na jeho vlastní společnosti Pixel Qi (zabývá se produkcí energeticky úsporných obrazovek a jiných technologií původně určených pro OLPC XO notebook.

Zdroj: DailyTech.com

Krátké zprávy

Diskuse