OLPC oznámilo XO-2

1. 6. 2008 03:44    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Organizace OLPC, známá svým "stodolarovým" notebookem XO-1 pro rozvojové země, oficiálně oznámila druhou generaci svého "zázraku".

OLPC oznámilo XO-2

XO-2 představil president OLPC Nicholas Negroponte s tím, že by se spíše než o notebook mělo jednat o elektronickou knihu. XO-2 bude mít kapacitu na 500 e-booků, což může významně snižovat náklady školám - rozvojové země prý vydají 1 USD na školáka a rok za školní knihy.

Představená novinka nedisponuje hardwarovou klávesnicí, jedná se o rozevírací dvojici dotekových displejů. V případě potřeby tak může jedna polovina notebooku představovat softwarovou klávesnici. Spotřeba XO-2 má činit okolo 1W, mnohonásobně méně než u běžných notebooků (20-40W) a i XO-1 (2-4W). XO-2 má být spíš elektronickou knihou nežli notebookem.

XO-2 má spatřit světlo světa v roce 2010 a cílem projektu je stlačit jeho cenu pod 75 USD. To zní velmi nadějně, s přihlédnutím k dosavadním zkušenostem ohledně serióznosti OLPC (mnohaleté odklady kvůli technologickým potížím, finální cena téměř dvojnásobná oproti proklamované...) je to spíše úsměvný fantas.

Krátké zprávy

Diskuse