Dell celosvětově druhý, první příčku si stále drží HP

16. 6. 2008 00:35    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Podle nejnovějších výsledků průzkumu DisplaySearch Dell opět získal 2. místo na celosvětovém trhu s notebooky. První místo uhájilo HP, které si stabilně drží 20% tržní podíl.

Dell celosvětově druhý, první příčku si stále drží HP

V 1. čtvrtletí prodalo HP 6,46 milionu notebooků, Dell „jen“ 4,683 milionu. Dell tak má 15% podíl na celosvětovém trhu. Podle průzkumu se Dellu posun na druhou příčku povedl hlavně díky většímu zaměření na maloprodejní distribuci a také speciální zaměření na rostoucí čínský trh.

Takto vysoký tržní podíl měla společnost Dell naposledy v Q4/2006. Dell ale nebyl jedinou společností, která si polepšila. O jedno místo si totiž polepšil i Apple, a to z osmé příčky na sedmou. Prodat se mu podařilo za sledované období 1,43 milionu počítačů, což je oproti stejnému období předchozího roku nárůst o 61%.

I přes takto veliký meziroční nárůst prodejů není ale Apple nejvíce rostoucí společností. Tou se stala společnost Asus, která dosáhla meziročního růstu 67%, když se její prodeje zvedly ze 796 tisíc ks na 1,33 milionu.
Méně už se dařilo Sony, a to i přes velké úspěchy na americkém trhu, kde projede meziročně vzrostly o 40%. Celosvětové prodeje společnosti však i přesto klesají. I přes celkový pokles se ale společnosti podařilo v Q1/2008 prodat 1,321 milionu notebooků.



Žebříček výrobců podle počtu prodaných notebooků (svět):

1. HP
2. Dell
3. Acer
4. Toshiba
5. Lenovo
6. Fujitsu-Siemens
7. Apple
8. Asus
9. Sony

Zdroj: DailyTech

Krátké zprávy

Diskuse