Ohlášeny nové řady mezi notebooky Lenovo ThinkPad

15. 7. 2008 16:49    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Lenovo dnes představilo několik nových modelů ThinkPad. Některé modely se navíc dočkaly aktualizací na novou čipovou sadu Intel Centrino 2. Vedle již nějakou dobu známého modelu X200 tak přicházejí další notebooky založené na této čipové sadě.

Ohlášeny nové řady mezi notebooky Lenovo ThinkPad

Premiéru si odbyla zcela nová řada SL, která by měla být cílena na menší podnikové uživatele. Cenové rozpětí se pohybuje od 699 do 1199\$ a mezi výbavu patří např. HDMI port nebo Blu-ray mechanika. Zákazníci v amerického operátora AT&T budou moci využít také výhodou nabídku pro pořízení 3G modulu za 30\$, dostupný bude rovněž WiMax modul. Podmínky ani další podrobnosti této nabídky ale výrobce zatím nezveřejnil.

Co o řadě SL víme dále? Poběží na platformě Centrino 2 Duo a využívat tedy bude nejnovější procesory od Intelu, podpora rychlých mobilních přenosů již byla zmíněna, chybět nebude ani podpora 802.11n sítí. Přidána či vylepšena by také měla být softwarová podpora, který pomůže se zálohováním či nastavením připojení k internetu. Zajímavě zní zmínka o funkci on-line zálohování nebo on-site záruky.

Řada SL bude alespoň v blízké budoucnosti obsahovat zatím tři modely, konkrétně SL300 (13" displej; 899\$), SL400 (14" displej; 799\$) a SL500 (15" displej; 799\$).

Novinkou je rovněž řada W, která vznikla oddělením od řady T. Do této řady budou patřit výkonné DTR notebooky s podporou ATI Mobility FireGL grafických karet a Display portem. Mezi nové vlastnosti tak bude patřit možnost přepínání diskrétní a integrované grafické karty bez nutnosti restartování počítače. Volitelnou výbavou budou SSD disky nebo GSP moduly pro satelitní navigaci.

Portfolio výrobce tak nyní bude zase o něco složitější, zachovány budou totiž i stávající řady R, která bude orientovaná na levnější modely pro každodenní použití a řada T, kam budou patřit kvalitnější businesss počítače. Nicméně, jak moc striktní toto dělení bude, se dozvíme až časem.

Inovacím se nevyhnula ani řada IdeaPad, která také získala nejnovější procesory Core 2 Duo. Aktuálně tak tato řada obsahuje modely U330, Y430,Y530 a Y730. Všechny modely by měly obsahovat HDMI výstup a optickou mechaniku, volitelně také Blu-Ray. Použity budou grafické karty jak od nVidie, tak od ATI. Nejvyšší model Y730, který má 17“ displej, bude obsahovat dokonce dva 320 GB pevné disky a výkonnou grafickou kartu ATI.

Zajímavostí také je, že s představením modelu X200 i Lenovo, přestože je považováno za výrobce notebooků pro konzervativní uživatele, upustilo od používání standardních LCD s poměrem 4:3 a začalo používat pouze širokoúhlé displeje.

Zdroj: www.engadget.com, www.electronista.com

Krátké zprávy

Diskuse