Asus ROG XG Station - externí grafika pro notebooky oficiálně

17. 7. 2008 11:29    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

O tom, že Asus připravuje externí grafickou kartu pro notebooky, se ví již celá léta. Velmi dobrý nápad si hned zpočátku získal velké množství příznivců, kteří ale po děsivých průtazích snad již ani nedoufali, že se karta na trh někdy skutečně dostane. Nyní se zařízení konečně dostává do obchodů. Během dlouhého vývoje se ovšem nápadu externí grafické karty chopili i ostatní výrobci a zařízení již zdaleka nepůsobí tak revolučně, jako v době představení.

Asus ROG XG Station - externí grafika pro notebooky oficiálně

Asus nazval toto řešení ROG XG Station a kromě zmíněné grafické karty obsahuje ještě 4portový USB HUB a technologie pro vylepšení zvuku Dolby Digital (Dolby Headphone, Dolby Virtual Speaker, Dolby Digital Live a Dolby Pro LogicIIx). K notebooku se celé zařízení připojuje přes rozhraní Express Card a pro připojení displejů nabídne dva DVI konektory.

Pojďme se podívat na to nejdůležitější, čímž je bezesporu použitá grafická karta. Asus zvolil desktopovou GeForce 8600GT s 256 MB DDR3 paměti (takt pamětí 1,4 GHz, 128bitová sběrnice). Jádro samotné běží na 540 Mhz. Maximální podporované rozlišení je 3840 x 2400 bodů. Sběrnice grafické karty je PCI Express x1.

Na přední straně přístroje se nachází grafický LED displej, na kterém je možné sledovat parametry jako je takt grafického procesoru, aktuální teplota grafiky, počet snímků, indikátor rychlosti ventilátoru, stav funkce Dolby Headphone nebo celková hlasitost. Konzole je doplněná o otočný ovládací prvek, jehož prostřednictvím lze např. v reálném čase měnit takt grafického jádra nebo přepínat mezi zobrazením na displeji notebooku či na externím LCD.

Zdroj: Asus

Krátké zprávy

Diskuse