Britská vláda ztratí každý druhý den 1 notebook

26. 7. 2008 00:53    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

Ministerstvo obrany připustilo, že za poslední 4 roky bylo ukradeno z různých vládních útvarů a ministerstev celkem 658 notebooků, což je poměrně podivné, jelikož Spojené království patří mezi země s největší bezpečností na světě.

Britská vláda ztratí každý druhý den 1 notebook

Zajímavé je, že jen velmi málo z laptopů vlastněných vládními organizacemi využívá nějaké efektivní šifrování. Kupříkladu, ministerstvo obrany vlastí 35 000 notebooků, z toho má 13 000 plné šifrování, 10 000 částečné šifrování a celých 12 000 nemá žádnou účinnou ochranu před zneužitím uchovávaných informací.

Za zmínku také stojí, že teprve od ledna tohoto roku ministerstvo obrany zamezilo pracovníkům s nešifrovanými notebooky navštěvovat nebezpečné a riskantní internetové stránky, což se nepochybně na bezpečnosti MO moc nepodepsalo.

Předpokládám, že není nutné připomínat, jak velká část informací na kradených notebooků asi bude mít veskrze důvěrnou povahu a půjde velice dobře zneužít nebo alespoň prodat.

Vyvstává jen jedna, jediná otázka: když je v (údajně) nejbezpečnější zemi světa zacházeno s citlivými vládními informacemi takovým způsobem, jak se s nimi zachází u nás v ČR? Nejlepší bude asi nehledat odpověď...

Zdroj: news.zdnet.co.uk

Krátké zprávy

Diskuse