Acer uvádí nové notebooky na platformě Centrino 2

30. 7. 2008 02:43    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

Centrino 2 v posledních měsících hýbe světem. Většina předních výrobců čekala před vypuštěním svých nových výrobkových a modelových řad na okamžik uvedení této nové platformy na trh. A Acer také nechce zůstat pozadu.

Acer uvádí nové notebooky na platformě Centrino 2

Acer představuje - podobně jako ostatní výrobci - právě 3 nové modely pro rozdílné tržní segmenty: domácnost, profesionály a kombinaci v podobě důrazu na přenositelnost. Řeč je tedy o modelech Aspire 5930, Travelmate 7730 a Aspire 2930.

Acer Aspire 5930 je komplexním řešením pro domácí využití. Když pomineme opěvované Centrino2, hlavní předností tohoto modelu je jeho grafická karta nVidia GeForce 9600M GT (nebo levnější 9300M GS), která v podání s 15,4palcovým LCD panelem může vykouzlit poměrně věrné herní zážitky. Je škoda, že Acer pro povrchovou úpravu displeje zvolil lesklou variantu, která činí notebook kvůli odrazům ne-moc-použitelný pro venkovní použití za denního světla. Rovněž rozlišení - 1280x800 - nepatří v této kategorii za příliš konkurenceschopné. Operační paměť využívá architekturu DDR2 a je rovna 4GB.

Profesionálně orientovaný TravelMate 7730 je v otázce „vnitřností“ téměř shodný s Aspire 5930, hlavním rozdílem je zde akorát 17palcová velikost a využití rozdílných softwarových aplikací určených hlavně pro pracovní upotřebení. Travelmate 7730 může tedy být například dodán s telefonem VoIP Bluetooth a manažerským balíčkem Acer Video Conference Manager Pack. Málem bych zapomněl: profesionální využití znamená vyřešit další podstatnou věc - jak ochránit citlivé údaje. Ani zde se Acer příliš neodchyluje od „klasiky“ v podání biometrického snímače a několika programů. Osobně příliš nechápu, proč Acer zapomněl na TPM platformu umožňující efektivní hardwarové šifrování...

A nakonec nám zbyl Acer Aspire 2930, jehož hlavním „tahákem“ bude mobilita charakterizovaná displejem s příjemnou velikostí 12,1“, obstojným rozlišením 1280x800, ale bohužel (opět) lesklou povrchovou úpravou. Oproti konkurenčním modelům Sony VAIO Z a SR zamrzí použití pouze sdíleného grafického jádra Intel X4500, které sice nebrání kancelářské práci a koukání na filmy, avšak o náročnějších grafických operacích můžete rovnou zapomenout.

Krátké zprávy

Diskuse