Sony přináší nové modely řady VAIO

30. 7. 2008 02:37    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

Japonská společnost SONY přináší čtyři nové pod-řady notebooků: na spotřebitele orientovaný VAIO FW, vlajkový UMPC VAIO SR a VAIO Z cílené na profesionály. Všechny tyto modely mají podobné designové i interní prvky. Sony je jedním z výrobců, kteří čekali před vypuštěním svých modelových řad na novou platformu Intelu, takže osazení Centrinem2 je v tomto případě samozřejmostí

Sony přináší nové modely řady VAIO

VAIO FW orientované primárně na použití v domácnosti nabízí 16,4palcový (1600x900) displej X-black v klasickém 16:9 širokoúhlém provedení. Displej má údajně poskytovat 100% barevnou věrnost (o čemž by šlo diskutovat, ale nebudeme marketingovému oddělené Sony kazit radost, ne?). Mezi další výbavu můžeme zmínit Blu-ray mechaniku, otočnou webkameru Motion Eye (1,3 Mpx), dedikovanou grafiku ATI HD3470 (256MB vlastních), 4GB DDR2 RAM a hořčíkové tělo.

Předností notebooku VAIO SR je jeho mobilita - při váze 1,9 Kg bude tedy poměrně snadno přenositelný. Přenositelnost jde ruku v ruce s velikostí a výdrží na baterii, displej má zde proto velikost „pouhých“ 13,3 palců (1280x800), nicméně používá energeticky šetrné LED podsvícení s technologií X-black pro lepší kontrast. I zde nemůže chybět 1,3Mpx otočná webkamera, kterou lze v dnešní době považovat za standard. S větší sestřičkou jsou identické dedikovaná grafická karta a rovněž operační paměť.

Výrobní podskupina s označením VAIO Z je zaměřená na profesionální využití. Podobně jako u SR je zvolena cesta miniaturizace - je použita 12vrstvá základní deska a 13,1palcový displej (1600x900). Pro zhotovení těla notebooku byla zvolena uhlíková vlákna. Z se také může pochlubit stejným procesorem i operační pamětí jako sestry, ale jako GPU byla pro změnu vybrána NVIDIA GeForce 9300 GS (také dedikovaná @ 256MB).

Letošní prázdniny jsou v notebookové nadílce poměrně štědré, co říkáte?

Krátké zprávy

Diskuse