Indie tvrdí, že vyvíjí notebook za 10 USD

31. 7. 2008 00:36    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

Indie údajně vyvíjí notebook s koncovou cenou cca 10 USD, který je zacílen na využití programů sloužících k výuce a vzdělávání. Výzkum a vývoj byl svěřen vládním organizacím - Vědeckému institutu v Bangaloru a Indickému institutu pro techlogii v Chennai. Bohužel chybí jakékoliv specifikace tohoto laciného notebooku, dá se ale očekávat, že tento laptop bude levný především z důvodu vládních subvencí.

Indie tvrdí, že vyvíjí notebook za 10 USD

Cílem tohoto veškerého snažení je zvýšit vzdělanostní úroveň v Indii, ale rovněž poskytnout levné a energeticky nenáročné zařízení pro připojení k internetu, které má být pro studijní účely bezplatné. Internetové pokrytí v Indii je prozatím na velmi nízké úrovni, Indie měla do konce června tohoto roku 4,38 milionů připojených obyvatel při celkové populaci přes 1,13 miliardy osob.

Indie se kupodivu nepřipojila ke globálnímu programu „One Laptop Per Child“ (laptop pro každé dítě), ministerstvo vzdělávání totiž tvrdí, že když každé dítě dostane laptop, může to negativně ovlivnit jeho budoucí kreativní a analytické schopnosti. Avšak jedna z indických telekomunikačních společností - Reliance Telecomunications - se k programu OLPC staví aktivně a podporuje jej např. testovacími provozy.

Indie je sice poměrně nevyspělý, ale velmi rychle rostoucí trh. Je tedy nadmíru jasné, že se zde také začínají stahovat šakalové a hyeny v podání Microsoftu či Intelu a snaží se ukousnout si svůj díl na lukrativních školských projektech.

Krátké zprávy

Diskuse