Odhaleno několik detailů o platformě Intel Calpella

7. 8. 2008 04:46    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Budoucí mobilní platforma pro notebooky, skrytá pod kódovým názvem Calpella, bude založená na architektuře Nehalem. Od výrobců základních desek se nyní podařilo získat pár neoficiálních novinek týkajících se této připravované platformy.

Odhaleno několik detailů o platformě Intel Calpella

Calpella přinese několik změn, zejména přesunutí řadiče DDR3 pamětí k procesoru a novou sběrnici Intel QuickPath. Podle aktuálních informací budou zbývající funkce severního a jižního můstku následně integrovány do jediného čipu s přezdívkou Ibex Peak-M.

Procesory z platformy Calpella mohou kromě řadiče pamětí obsahovat i jiné součásti. Plánována je integrace grafického čipu - kódové označení těchto procesorů je Auburndale. Jednodušší procesory bez grafického jádra jsou označovány Clarksfield. Většina procesorů bude vyráběna pokročilým 32nm procesem a přinesou vylepšený management spotřeby. Současná Core 2 využívají 45nm proces.

Chybět nesmí ani moduly pro bezdrátovou komunikaci, dostupné v několika verzích s podporou pouze WiFi 802.11n (Puma Peak) nebo také WiMAX (Kilmer Peak).

Calpella by se měla podle současných předpokladů objevit během léta 2009, hned zpočátku budou dostupné procesory Clarksfield i Auburndale. Na stejné období je plánována také inovace současného procesoru Atom.

Zdroj: electronista.com

Krátké zprávy

Diskuse