Intel uvedl dostupné i extrémní SSD

21. 8. 2008 03:07    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Intel se nezabývá pouze výrobou procesorů, ale zaměřuje se mimo jiné také na flash paměti. Na právě probíhajícím <i>Intel Developer Forum (IDF)</i> ukázal dlouho očekávané přírůstky do segmentu Solid State Drive (SSD) neboli pevných disků složených z flash pamětí. Disky budou rozděleny do dvou kategorií - mainstreamové modely zaměřené na běžné uživatele, a Extreme verze určené do serverů či výkonných pracovních stanic.

Intel uvedl dostupné i extrémní SSD

Masové modely X18-M a X25-M budou vyráběny ve dvou velikostech, 1,8" a 2,5" mířené na notebooky, netbooky, MID a podobné mobilní zařízení. Použita je technologie multi-level cell, díky které by měla být dosažena příznivá cena. SSD přitom rozhodně netrpí žádným nedostatek výkonu, o což se zasloužil zejména nový řadič. Ten optimalizuje jak využívání jednotlivých paměťových buněk a s tím související životnost disku, tak rychlý přístup k uloženým informacím. Obě řady dosáhnou čtecí rychlosti až 250MB/s, zápis probíhá pomalejšími 70MB/s. Velkou výhodou bude také nízká spotřeba, podle Intelu pouhých 0,06W při nečinnosti a 0,15W v zátěži. Výroba 80GB verze započne již za měsíc, na začátku příštího roku se objeví první 160GB modely.

Extrémní série SSD označená X25-E se odlišuje použitím single-level cell technologie, která dosahuje vyšších rychlostí za cenu nižší kapacity. Čtení zůstalo na 250MB/s, ale zápis výrazně zrychlil na hodnotu 170MB/s. Bohužel se zvýšila také spotřeba, dosahující nyní 2,4W při práci - stále však nejde o žádné přehnané číslo, spíše naopak. Během nečinnosti spotřeba zůstala na 0,6W. Do výroby se dostane nejdříve 32GB verze, a to nejpozději do 3 měsíců. Prostornější 64GB model se objeví až na začátku roku 2009.

Ceny ani jedné z řad SSD nebyly zveřejněny.

Zdroj: intel.com, blog.laptopmag.com

Krátké zprávy

Diskuse