Nové ultrapřenosné notebooky od HP

26. 8. 2008 00:54    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Společnost HP dnes představila v ČR tři velmi zajímavé ultra-mobilní novinky, které zaujmou hlavně uživatele, kteří potřebují mít svůj počítač vždy po ruce, ať se nacházejí kdekoli.

Nové ultrapřenosné notebooky od HP

Při vývoji EliteBooku 2530p inženýři trochu opisovali od svých kolegů, kteří mají na starosti vývoj letadel, díky čemuž mohl vzniknout speciální plášť DuraCase z eloxovaného hliníku, který by měl být vhodnější pro práci s náročných podmínkách než běžná plastová šasí jiných notebooků. Mezi charakteristické znaky EliteBooku 5530p patří displej s úhlopříčkou 12,1 palce s LED podsvícením a hmotnost 1,45 kg. Novinky z kategorie EliteBook mohou být osazeny různými procesory společnosti Intel včetně úsporných ULV a LV verzí. Další charakteristickou vlastností těchto modelů je disk, který by měl být oproti běžně používaným modelům odolnější proti otřesům nebo klávesnice, která je odolná proti polití tekutinami.

HP EliteBook 2730p je tablet s otočným displejem. Do těla s hmotností 1,7 kg se výrobci podařilo vtěsnat i touchpad, tabletová tlačítka a ovládací prvek jog dial, nechybí ani dnes již běžná čtečka paměťových karet, webová kamera a novinky s názvem HP NightLight, která by měla zajistit lepší čitelnost znaků na klávesnici ve špatných světelných podmínkách. Mezi volitelné příslušenství patří vysokokapacitní baterie, která by měla zajistit až 12ti hodinovou výdrž nebo dokovací stanice s integrovanou optickou mechanikou.

Trojici dnes představených modelů završuje HP modelem Compaq 2230, který by měl u uživatelů bodovat hlavně díky přijatelné ceně a zajímavému designu. Úhlopříčka displeje opět bude 12,1 palce. K nejzajímavějším vlastnostem patří ochrana pevného disku HP 3D DriveGuard s tříosým měřičem zrychlení, reagujícím na neočekávaný pohyb, a spouštějícím akci, která ochrání pevný disk vůči nárazům a otřesům.

Všechny nové modely notebooků obsahují silné bezpečnostní prvky, včetně HP ProtectTools Security Manager a Drive Encryption pro HP ProtectTools, které kódují informace na pevném disku tak, aby citlivá data byla v případě ztráty nebo krádeže notebooku nečitelná. File Sanitiser se postará o trvalé vymazání dat z pevného disku, což se může hodit např. při prodeji počítače.

Mezi zajímavé softwarové doplňky bude patřit HP QuickLook2, který poskytne přístup k k e-mailu, kalendáři, úkolům a kontaktům bez nutnosti startovat operační systém.

HP EliteBook 2530p a HP EliteBook 2730p se očekávají v druhé polovině září 2008 s předpokládanou cenou 29\xA0490 Kč, resp. 34\xA0490 Kč bez DPH. HP Compaq 2230s by měl být dostupný v listopadu za ceny od 18 490 Kč bez DPH.

Krátké zprávy

Diskuse