Levné a výkonné SSD od Samsungu

28. 8. 2008 01:24    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Dosud příliš neslučitelné pojmy u SSD - levný a zároveň přiměřeně výkonný disk. Samsung se bude snažit prolomit tuto bariéru se svými novými SSD pro netbooky, UMPC a MID.

SSD jsou založeny na technologii MLC neboli multi-level cell a připojují se přes SATA rozhraní. Řadič obhospodařující veškerou činnost disku je stejný jako v případě většího 128GB SSD Samsungu, měl by tedy zajistit lepší optimalizaci při práci s daty. Když je řeč o velikosti, novinky budou dostupné v kapacitách 8GB, 16GB a 32GB. Prostorově se stále nemohou rovnat klasickým diskům, jenže někde se nízká cena musela projevit.

Výkonově jsou na tom naopak v porovnání s dosavadními SSD v netboocích velmi dobře. Nejmenší 8GB disk sice zvládne zapisovat data pouze rychlostí 25MB/s a číst 90MB/s, ale větší 16GB přináší nárůst u zápisu na 45MB/s, čtení zůstává na 90MB/s. Nejrychlejší disk je zároveň největší, 32GB model je totiž příjemně rychlý se 70MB/s zápisem a opět 90MB/s čtením. Výhodou jsou také malé rozměry, uvedené SSD mají pouze 30% velikosti běžných 2,5" disků.

Cena prozatím nebyla oznámena, ale má být skutečně nízká :-). Výroba disků začne již příští měsíc.

Zdroj: akihabaranews.com

Krátké zprávy

Diskuse