Google vypouští svůj vlastní internetový prohlížeč Chrome

3. 9. 2008 05:42    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

Internetový gigant Google oficiálně vypustil svůj vlastní internetový prohlížeč &#8222;Chrome&#8220;, který má mimo jiné konkurovat Internet Exploreru a Mozille Firefox. Prohlížeč je prozatím <a target=_blank href="http://www.google.com/chrome">dostupný na stránkách Google</a> pro uživatele OS Windows ve více než 100 jazykových variantách. Nebylo bohužel uvedeno, kdy konkrétně budou k dispozici i verze pro MacOS X a Linux.

Google Chrome
Google Chrome

Tento prohlížeč s otevřeným kódem (open-source) byl vytvořen použitím Apple WebKitu, Mozilly Firefox a jiných „otevřených“ technologií. Velkou výhodou tedy je, že internetová komunita může aktivně přispět na vylepšení již existujícího prohlížeče.

Google započalo válku s Microsoftem na několika frontách – nejen prostřednictvím prohlížeče, také však formou e-mailových klientů, elektronických kalendářů a zpracování textů, rovněž podobnými službami zacílenými na stejné uživatele. IE prozatím kontroluje 75% trhu, nicméně již začíná pomalu ztrácet půdu pod nohama ve prospěch Mozilly Firefox, která obnovila svoji spolupráci s Google, ta je platná do roku 2011.


Krátké zprávy

Diskuse