Microsoft plánuje zvolnit omezení kapacity HDD pro netbooky

4. 9. 2008 00:44    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Operační systém Microsoft Windows XP se už nějakou dobu oficiálně neprodává, přičemž nové licence jsou udělovány pouze malým netbookům (pomiňme downgrade z Visty). Microsoft však hned zpočátku stanovil určitá hardwarová omezení, které musí netbooky splňovat, aby na ně mohl výrobce předinstalovat XP.

Microsoft plánuje zvolnit omezení kapacity HDD pro netbooky

Jednou z podmínek byla kapacita pevného maximálně 80GB. Podle průmyslových zdrojů se Microsoft údajně rozhodl právě toto omezení zvýšit, a to na dvojnásobek. S tímto navýšením souvisí také uvedení novinek od Asusteku a MSI. ASUS Eee PC 1000H přijde v konfigurace se 160GB diskem a cenou necelých 600 dolarů (10 500 Kč). Podobně na tom bude jeho konkurent MSI Wind U100 - model se 160GB pevným diskem vyjde na částku v rozmezí 560 až 600 dolarů. S příchodem 160GB verzí zřejmě zmizí z nabídky starší 80GB konfigurace, jelikož rozdíl v cenách určitě nebude velký.

Trh s netbooky sleduje pečlivě také Intel. Ten si hlídá, aby levné stroje s Atomem byly jasně odděleny od „dospělých“ notebooků, což má zajistit omezení úhlopříčky displeje pro netbooky. Na tom se prý nemá v dohledné době nic měnit.

Zdroj: digitimes.com

Krátké zprávy

Diskuse