Chce Dell prodat všechny svoje továrny?

8. 9. 2008 00:13    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

Wall Street Journal se dozvěděl, že Dell by si přál prodat většinu, nebo nejlépe všechny svoje fabriky v průběhu následujících 18 měsíců. Hlavním cílem Dellu je snížení nákladů a tím zlepšení svého hospodářského výsledku.

Chce Dell prodat všechny svoje továrny?

Produkce notebooků tedy má být v budoucnosti záležitostí outsourcingu – laptopy Dell budou vyrábět externí firmy, jak je tomu dnes u naprosté většiny ostatních výrobců.

Společnost Dell již kontaktovala své obchodní partnery, zdali by neměli zájem o některou z továren, nicméně je téměř jisté, že s prodejem těchto nemovitostí budou značné problémy. Produkční zařízení jsou totiž umístěna v místech, kde je poměrně drahá pracovní síla – USA, Irsko, Polsko. Možná ještě větší překážkou bude odstoupení od smluv uzavřených s místními vládami, které často poskytly tomuto texaskému gigantovi daňové úlevy či přímé dotace na vznik pracovních míst.

Proč Dell došel k tomuto radikálnímu řešení? Pravděpodobně proto, že vlastní výroba začíná být čím dál tím více nákladná a outsourcing je levnější a hlavně daleko dynamičtější řešení pro výrobu čehokoliv, nejen přenosných počítačů. Také je známo, že Dell přestává být atraktivní pro velkoodběratele a velká část jeho zákazníků se skládá z individuálních osob.

Zdroj: Agentura Reuters @ Yahoo.com

Krátké zprávy

Diskuse