Intel začal dodávat paměťové jednotky SSD

11. 9. 2008 00:48    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

Společnosti Intel oznámila zahájení dodávek jednotek X18-M a X25-M Mainstream SATA Solid-State Drive na bázi technologie MLC (víceúrovňové články) NAND flash pro přenosné i stolní počítače. Velkou výhodou SSD disků je daleko rychlejší odezva při nízké hmotnosti, vysoké odolnosti a nižší spotřebě energie. Umožňují tak nahradit klasické pevné disky.

Intel začal dodávat paměťové jednotky SSD

Jako všechny ostatní SSD disky neobsahují X18-M (1,8 palce) a X25-M (2,5 palce) žádné pohyblivé části, což narozdíl od klasických HDD snižuje (především u notebooků) nebezpečí poškození při nešetrném zacházení.

Obě zmíněné jednotky v současnosti nabízejí kapacitu 80 GB při rychlostech 250 MB/s čtení a 70 MB/s zápis. Doba prodlevy činí pouhých 85 mikrosekund. Kromě těchto verzí se v brzké době očekává příchod nových High-Performance SATA SSD se zvýšeným in/out výkonem. Během příštích 90 dnů dorazí také SLC (jednoúrovňové články) SSD určené především pro podniková a serverová úložiště.

Cena 80 GB verze byla pro odběr do 1000 kusů stanovena na 595 USD, což je při současném kurzu více, než 10 000 Kč. Lze tedy očekávat, že dokud cena neklesne pod „únosnou“ mez, tak se koneční spotřebitelé budou zpravidla orientovat na tradiční „točivé“ HDD.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Intel


Krátké zprávy

Diskuse