Asus R50 a Intel Silverthrone - nový dech pro UMPC?

11. 9. 2008 15:17    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Asus dnes představil svůj nový model UMPC počítače. Svou koncepcí vychází z předchozího modelu R2H, u nového modelu se ovšem setkáme se zcela přepracovanou hardwarovou výbavou, která by měla být pro danou třídu přístrojů mnohem vhodnější, než tomu bylo u staršího modelu, který se také díky tomu příliš neprosadil

Asus R50 a Intel Silverthrone - nový dech pro UMPC?

Asus R50 je postaven na platformě Intel, a to konkrétně na novém mobilním čipsetu Poulsbo a procesoru Silverthrone taktovaném na frekvenci 1,3 GHz. O svižný chod se dále postará 1 GB operační paměti (DDR2, 400 MHz) a systém by příliš brzdit neměl ani SSD disk s kapacitou 32 GB. O ovládání přístroje se z větší části postará dotykový displej s úhlopříčkou 5,6 palce a rozlišením 1024 x 600 bodů. Podsvícení je moderní - tedy LED. Asus bude nabízet několik možností, jak komunikovat se svým okolím - kromě obligátního Wi-Fi a Bluetooth bude volitelně nabízena také mobilní datová karta v podobě přídavného modulu.

Model R50 bude vybaven třemi USB porty, slotem pro microSD karty a chybět nebude ani dvojice kamer - první je na přední straně přístroje, má rozlišení 0,3 MPx a je vhodná pro videohovory apod., na zadní straně se pak setkáme s fotoaparátem s rozlišením 2 MPx. Velmi zajímavou součástí výbavy je také integrovaný satelitní GPS modul. Volitelně bude možné dokoupit také DVB-T modul pro příjem digitálního televizního signálu. Rozměry přístroje jsou 19,9 \xD7 9,7 \xD7 2,84 cm a hmotnost se standardní dvoučlánkovou baterií se zastavila na hodnotě 520\xA0gramů. Na poli operačních systémů si bude moci uživatel vybrat mezi Windows Vista v edicích Home Premium, Business nebo Ultimate.

Cena by se v závislosti na konfiguraci měla pohybovat kolem 25 tisíc Kč včetně DPH a dostupný by nový model měl být v nejbližších dnech.

Zdroj: Asus

Krátké zprávy

Diskuse