Nové notebooky VAIO v ČR

18. 9. 2008 00:02    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

Sony představuje nové výrobkové řady zvané VAIO RT, AW a LV/LN zaměřené na multimediální a domácí použití. Společnými charakteristikami těchto tří řad jsou velký Full HD displej a Blu-Ray mechanika.

Nové notebooky VAIO v ČR

Sony VAIO AW uživateli nabídne masivní displej s úhlopříčkou 18,4 palce a rozlišením 1920x1080, tedy full HD. Pro podsvícení je použita technologie LED. Zajímavostí je údajně naprosto věrné podání barev, které se u LCD panelů vidí jen velmi výjimečně. Tato řada má být určena hlavně pro profesionální úpravu videa a fotografií. Tomu také odpovídá dodávané softwarové vybavení v podobě nástrojů Photoshop Lightroom a Elements od Adobe a Sony Image Data Converter včetně Picture Motion Browser. O zvuk se starají třípásmové vestavěné reproduktory s integrovaným subwooferem.

Patřiční výkon obstarává procesor Intel Core 2 Duo T9600 na platformě Centrino 2 a skvělá dedikovaná grafická karta nVidia GeForce 9600 M GT s 512MB vlastní paměti. Poprvé v historii je použit pevný disk typu flash (Solid State Disk – SSD) o velikosti 128 GB v diskovém poli RAID s 500GB diskem na sběrnici SATA. Toto uspořádání zvyšuje výkon při práci s velkými soubory.

Sony VAIO RT je jedno z prvních zařízení postavené na procesoru Intel Core 2 Quad – tedy čtyřjádru Q9400. Dodáván je LED panel s Full HD rozlišením 1920x1200 a s úhlopříčkou 25,5 palce (!!!). Grafická karta je totožná s tou v modelové řadě AW – tedy GeForce 9600 M GT. Pevný disk má klasickou podobu a kapacitu 1 TB (2 x 500 GB).

Řady VAIO LV a VAIO LN vycházejí ze systému VAIO L, který se u SONY stal standardem mezi zábavnými počítači typu „vše v jednom“. VAIO LV má větší displej (24 palců, rozlišení 1920 x 1200), zatímco kompaktnější 20,1palcové VAIO LN má rozlišení „pouhých“ 1680x1050. Obě zařízení vlastní ergonomický stojan „Zero Degree“ (nula stupňů) dovolující nastavení displeje do zcela svislé polohy pro ideální pozorovací úhel. Mezi další zajímavosti patří integrovaný analogový a digitální TAV tuner pro sledování televize a zabudovaný zdroj (adaptér) u řady VAIO LV. U obou řad jsou rovněž využity procesory na platformě Centrino 2 (E8400 a E7200).

Výrobce sice prozatím nestanovil doporučenou maloobchodní cenu, je však jasné, že potenciální zájemci si budou musel sáhnout poměrně hluboko do kapsy.

Zdroj: tisková zpráva společnosti SONY

Krátké zprávy

Diskuse