Notebooky s LED podsvícením brzy ovládnou trh

3. 10. 2008 00:39    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

LED podsvícení získává na stále větší popularitě. Dle tržních znalců se v příštím roce očekává 30 až 40% zastoupení technologie LED na celosvětovém trhu s notebooky. Poptávka po tomto druhu podsvícení se letos ujala poměrně rychle – 10 procentních bodů za necelý rok není vůbec špatný výsledek.

Notebooky s LED podsvícením brzy ovládnou trh

LED (diody) ukazují stále více výhod (nízká spotřeba energie, lepší jas i kontrast), proto mnoho výrobců notebooků (displejů) využívá pro podsvícení LCD panelů právě je. I přesto, že se jedná o technologickou novinku (alespoň v této oblasti), výrobní a doprovodné náklady jsou akceptovatelné. Pozorovatelé se domnívají, že ve 4. čtvrtletí tohoto roku vzroste tržní podíl s notebooky využívajícími LED displeje na celých 15%.

Největším průkopníkem v této oblasti je patrně Dell, který oznámil, že do konce roku 2009 bude mít minimálně 80% jeho modelů displeje s LED podsvícením. A v roce 2010 hovoří Dell o velmi sebevědomých sto procentech.

Stále se jedná pouze o prognózy a různé předpovědi, které se budou pravděpodobně od skutečných výsledků lišit. Na druhou stranu je nutné počítat s faktem, že technologie LED má velmi optimistickou budoucnost.

Zdroj: digitimes.com

Krátké zprávy

Diskuse