První palivový článek od Toshiby již brzy

9. 10. 2008 01:19    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Filip Hanzel

Toshiba je velmi blízko k vypuštění svého vlastního komerčního palivového článku určeného pro přenosná zařízení. Článek slibuje oproti běžným bateriím daleko rychlejší nabití. Společnost potvrdila, že vypuštění daného zařízení je naplánováno na konec účetního období, které končí 31. srpna 2009. Detailní informace bohužel prozatím poskytnuty nebyly. Avšak na japonském veletrhu Ceatec, který se konal minulý týden, poskytla Toshiba menší vodítko v podobě mobilního telefonu napájeného palivovým článkem.

První palivový článek od Toshiby již brzy

Direct-methanol fuel-cell (DMFC) je druh palivového článku založený na reakci mezi methanolem, vodou a vzduchem. Jediným odpadem, který při této chemické reakci vzniká je malé množství vody a oxidu uhličitého. DMFC je tedy mnohem ekologičtějším zdrojem energie, než klasické elektrolytové baterie. Jako další výhody můžeme zmínit to, že článek lze snadno doplnit novou methanolovou kazetou během několika sekund a poměrně velkou dostupnost a lacinost potřebného methanolu.

Zdá se, že během několika let můžeme očekávat opravdovou revoluci v napájení našich přenosných miláčků - mobily počínaje, přes PDA a až po notebooky či veškerá jiná přenosná zařízení.

Zdroj: computerworld.com

Krátké zprávy

Diskuse