Netbooky trnem v patě pro Microsoft?

13. 11. 2008 02:17    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Přestože netbooky jsou malá zařízení, Microsoftu způsobují poměrně velké potíže. Ačkoli prodeje Microsoftu podle počtu licencí operačních systémů neustále stoupají, zisky vykazují opačnou tendenci - dochází k jejich poklesu. Zajímavá jsou čísla ohledně prodejů netbooků: v roce 2008 se jich prodá 11 milionů a podle prognóz s toto číslo vyšplhá až na 40 milionů v roce 2012.

Netbooky trnem v patě pro Microsoft?

Zpět ale k Microsoftu. Co že je příčinou jeho problémů, tedy poklesů příjmů? Paradoxně jeho vlastní starší operační systém Windows XP. Protože netbooky obsahují méně výkonný hardware, který není schopný utáhnout Windows Vista (alespoň tedy v použitelné podobě), sahají jejich výrobci stále po několik let starém systému Windows XP, který je pro nasazení v této kategorii přístrojů ideální.

A vzhledem k již výše zmíněným rostoucím prodejům netbooků byl Microsoft pod tlakem samotných výrobců, potažmo i uživatelů, donucen prodloužit prodej a podporu tohoto systému minimálně do poloviny roku 2010. Každý si dá sám jistě dohromady, že za staré Windows XP dostane mnohem méně peněz než na nová Windows Vista. Druhým důvodem je, že více než 25% prodaných netbooků obsahuje některou z odnoží Linuxu - další ztráta pro Microsoft. A to také není při počtu 11 milionů přístrojů prodaných jen v letošním roce zanedbatelná položka v účetnictví společnosti.

Zdroj: www.theinquirer.net

Krátké zprávy

Diskuse