Vodafone v Praze pustí 3G počátkem roku 2009

18. 11. 2008 12:39    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Vodafone dnes ohlási započetí výstavby 3G sítě. První zákazníci si budou moci služby UMTS / HSDPA vyzkoušet na území Prahy 9 a 10. Provoz by měl být spuštěn v prvním čtvrtletí roku 2009. V rámci již dříve oznámené vánoční nabídky mají zákazníci Vodafone možnost využívat internet na 1/2 roku zdarma včetně nového 3G.

Technologie HSDPA dnes běžně umožňuje stahovat data rychlostí až 7,2 Mb/s, ale zda-li takovou rychlost Vodafone nabídne, zatím nezveřejnil. Jediná informace k této otázce říká, že Vodafone nabídne minimálně tolik co konkurence. Podobně jako kolem rychlostí datových přenosů, tak i kolem rychlosti a rozsahu pokrytí dalších částí Prahy a ČR se vznáší "mlha". Vodafone prozatím jen informoval o tom, že bude postupně situaci vyhodnocovat a až učiní rozhodnutí o dalším postupu, tak vydá veřejnou zprávu.

Podle uvedených informací, počítá Vodafone v ČR do budoucna také s výstavbou technologie LTE. K této otázce však zatím nebyly poskytnuty vůbec žádné další komentáře. S ohledem na obecně známé informace týkající se této technologie lze předpokládat, že na LTE dojde až někdy po roce 2012.

Krátké zprávy

Diskuse