Notebooky celosvětově překonaly desktopy

31. 12. 2008 01:26    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Podle společnosti iSuppli ve třetím čtvrtletí roku 2008 poprvé v historii překonaly prodeje notebooků prodeje stolních počítačů. Prodeje notebooků oproti stejnému čtvrtletí roku 2007 vzrostly o 40% (celkově prodáno 38,6 milionů kusů), zatímco prodeje stolních počítačů v porovnávaných obdobích poklesly o 1,3% (celkově se prodalo 38,5 milionu počítačů).

Notebooky celosvětově překonaly desktopy

„Trendem poslední doby jsou jednoznačně notebooky, takže není žádným velkým překvapením, že jejich dodávky předběhly stolní počítače,“ říká Metthew Wilkins, počítačový analytik z iSuppli. „Nicméně, přestože se nejedná o nic neočekávaného, jde o důležitý milník v historii výpočetní techniky.“

I přes současnou finanční situaci však celkové prodeje počítačů (myšleno notebooků i stolních PC dohromady) rostly - meziroční prodeje zaznamenaly růst o 15,4% na celkových 78 milionů jednotek. Nejvyšší podíl na tom má společnosti HP se 14,9 miliony kusů, což je o 3,9 miliony kusů více, než kolik prodal druhý Dell.

Největšího růstu se podařilo dosáhnout společnosti Acer, a to zejména díky své agresivní politice na poli netbooků. Ve třetím čtvrtletí se mu podařilo prodat o 3 miliony počítačů více než ve druhém čtvrtletí letošního roku, což činilo 45% nárůst. Oproti stejnému kvartálu loňského roku zaznamenal dokonce růst 79%.

Kvůli mírně vyšším prodejům než bylo očekáváno zvýšila společnost iSuppli předpokládaný růst za rok 2008 z 12,5% na 13%. Růst v roce 2009 se pak očekává na úrovni 4,3%.

Zdroj: www.computerworld.com

Krátké zprávy

Diskuse