Freescale uvádí levný i.MX515 CPU pro netbooky

6. 1. 2009 02:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Společnost Freescale představila nejnovější přírůstek do své rodiny procesorů i.MX, model i.MX515. Procesor je založen na architektuře Cortex-A8 a tudíž spadá do platformy ARM.

Freescale uvádí levný i.MX515 CPU pro netbooky

Freescale míří s i.MX515 hlavně do kategorie netbooků, které by tak mohly atakovat cenovou hranici 200 dolarů. Procesor by měl bez problémů zvládnout aplikace pro kancelářskou práci a přístup k internetu, jeho pracovní frekvence je až 1GHz. Je také schopen zpracovat 3D grafiku a přehrávat HD video. Kromě nižší ceny by měl i.MX515 nabídnout rovněž menší spotřebu, čímž by netbooky s i.MX515 mohly podle Freescale dosáhnout až 8 hodin výdrže na baterii.

Prototyp netbooku postavený na i.MX515 a vyrobený Pegatronem, dceřinou společností Asusteku, bude k vidění na výstavě CES. Zatím však není jasné, zda-li se zmíněný netbook dostane do prodeje.

Výrobci budou mít procesor dostupný od poloviny letošního roku, přičemž některé společnosti zvažují jeho nasazení v netboocích s 8,9" až 10" obrazovkou, jak řekl Glen Burchers, ředitel marketingu spotřebitelské divize Freescale. Podporován bude operační systém Linux, Freescale totiž spolupracuje se společností Canonical na vývoji jejich verze Ubuntu pro ARM procesory. Prodejní verze takovýchto netbooků by se mohly dostat k zákazníkům ještě před koncem roku 2009.

Zdroj: pcworld.com

Krátké zprávy

Diskuse