Platforma AMD Yukon: známy podrobnosti

7. 1. 2009 06:48    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

O chystané platformě <b>AMD Yukon</b> jsme se poprvé dozvěděli z uniklé <a href="http://notebook.cz/clanky/kratke-zpravy/2008/1114-amd-conesus-huron-notebook" target="_blank">roadmapy</a> AMD, tehdy však o ní nebyly známy žádné podrobnosti. Nyní AMD oficiálně představilo Yukon včetně součástí, ze kterých se bude skládat.

Platforma AMD Yukon: známy podrobnosti

Na úvod je nutné říci, že AMD Yukon přímo nehodlá konkurovat procesoru Intel Atom. Zatímco Atom je osazován do netbooků s úhlopříčkou displeje převážně 8,9" a 10", Yukon míří do větších, ale stylových ultratenkých notebooků s 11" až 13" obrazovkami. Výrobci samozřejmě mohou Yukon osadit i do menších nebo naopak větších zařízení.

Yukon sestává z nového procesoru pojmenovaného AMD Athlon Neo a staršího integrovaného grafického čipu ATI Radeon X1250 nebo volitelně výkonnější diskrétní grafické karty ATI Mobility Radeon HD 3410. Díky přítomné technologii ATI Avivo HD tak budou notebooky s Yukonem schopné přehrávat i 1080p HD video, čemuž sekunduje možnost HDMI a DVI výstupu na externí monitor či televizi, jejich osazení záleží na výrobci notebooku.

První model procesoru Athlon Neo s označením MV-40 tiká na frekvenci 1,6GHz, má jedno výpočetní jádro a 512KB L2 cache. Sběrnice Hypertransport pracuje na frekvenci 1600MHz. Athlon Neo MV-40 je vyráběn 65nm procesem a jeho TDP dosahuje 15W, tedy více než Atom, ale méně než běžné notebookové procesory. Oproti Atomu je však Athlon Neo výkonnější, podle AMD až o 48%, přesnější čísla ukáží první testy. Výdrž na baterii by tudíž mohla dosahovat 3-4 hodiny.

Cena platformy AMD Yukon by měla být přibližně o 30-35% vyšší než u řešení s Atomem, nicméně tuto skutečnost vyvažuje několik výhod Yukonu. Předpokládá se, že notebooky s Yukonem se budou pohybovat okolo částky 600 dolarů.

Zdroj: laptopmag.com

Krátké zprávy

Diskuse