Programu OLPC 'Give 1 Get 1' se nedaří

15. 1. 2009 02:33    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Netbook OLPC XO snad není třeba představovat. Jeho primárním cílem je sloužit k výukovým účelům v rozvojových zemích, čemuž byla přizpůsobena kompletní konstrukce včetně speciálního displeje pro snadné čtení na slunci a vlastního rozhraní operačního systému Sugar.

Programu OLPC 'Give 1 Get 1' se nedaří

OLPC ke konci loňského roku opět spustilo akci Give 1 Get 1, ve které zájemci zaplatí dvojnásobnou cenu XO a jeden netbook pak poputuje na adresu kupujícího, zatímco druhý kus dostane některé z dětí v rozvojové zemi. V roce 2008 si dohodlo OLPC spolupráci na Give 1 Get 1 s internetovým obchodem Amazon. V roce 2007 bylo v rámci tohoto programu prodáno 120 000 zařízení, ovšem loni to bylo pouhých 12 tisíc kusů.

Tento jev jistě není velkým překvapením. Při uvedení v roce 2007 bylo XO něčím novým a netradičním, ovšem s postupem času se objevil nekonečný zástup všemožných netbooků, které mají sice vyšší cenu, ale jsou schopny nabídnout mnohem více. Navíc v roce 2008 se na prodejích jistě podepsala i celosvětová finanční krize. Nicholas Negroponte, zakladatel OLPC, oznámil, že větší úspěch zaznamenal program Give 1, ve kterém zájemci pouze darují jeden XO za částku 199 dolarů.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse