Intel Atom 'Pineview' se objeví ve druhém pololetí

21. 1. 2009 02:30    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Nová generace procesoru Intel Atom s kódovým názvem <i>Pineview</i> se podle nejnovějších informací objeví ve druhé polovině letošního roku a přinese oproti současné generaci několik výrazných změn. Netbooky se dočkají jednojádrového procesoru Pineview, zatímco pro nettopy (malé stolní PC) bude určeno dvoujádro.

Intel Atom 'Pineview' se objeví ve druhém pololetí

Pineview založený na architektuře Lincroft bude sice stále vyráběn 45nm procesem, ovšem k výpočetnímu jádru procesoru se přesune několik funkcí ze severního můstku. Půjde o řadič operační paměti a integrované grafické jádro, zároveň bude systémová sběrnice FSB nahrazena sběrnicí DMI (Direct Media Interface). Dříve se spekulovalo, jakou grafiku Intel do Pineview integruje. Současné zdroje říkají, že půjde o staré jádro GMA 950 přítomné i v současném čipsetu 945GSE pro Atom. Pouze dojde ke zvýšení jeho frekvence ze 133 na 200MHz.

Integrací řadiče pamětí a grafického jádra k procesoru se zredukuje velikost základní desky ze současných 2174 mm2 na pouhých 773 mm2. Zároveň klesne počet tištěných spojů desky ze šesti na čtyři, což umožní snížit výrobní náklady a koncovou cenu zařízení. Frekvence procesoru přitom bude vyšší než 1,6GHz u aktuálního Atomu N270 a rovněž se zlepší typ operační paměti z DDR2 533 na DDR2 667.

Maximální TDP Pineview by mělo dosahovat pouhých 7W, přičemž průměrná spotřeba se bude pohybovat ještě níže okolo 2W. Díky tomu bude možné vyrábět zařízení bez větráků, pouze s pasivním chlazením.

Zdroj: digitimes.com

Krátké zprávy

Diskuse