Odlehčené operační systémy speciálně pro netbooky

26. 1. 2009 03:51    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Jednou z typických vlastností netbooků je nižší výkon ve srovnání s „dospělými“ notebooky. Proto se postupně objevily a stále objevují různé odlehčené mutace operačního systému Linux optimalizované pro netbooky.

Odlehčené operační systémy speciálně pro netbooky

Jeden z nejnovějších příspěvků do této kategorie se jmenuje Jolicloud. Vychází z distribuce Ubuntu a jeho cílem je poskytnout snadný a rychlý přístup na internet. V základu jsou předinstalovány aplikace pro Skype, Facebook, Gmail a další. Rozhraní systému je pro snadnější navigaci rozděleno na několik záložek obsahujících dále ikony jednotlivých programů. Kdy se objeví finální verze Jolicloud není zatím známo, ovšem testovací verze by se měla být dostupná již brzy. Aktuální informace o systému naleznete na stránkách Jolicloud.

Operační systém CrunchEee je verzí CrunchBang Linux vycházející rovněž z distribuce Ubuntu. Jak napovídá název, CrunchEee je mířen primárně na netbooky Eee PC a obsahuje všechny potřebné ovladače pro hardware, který se vyskytuje v této rodině netbooků a také podporuje klávesové zkratky přes Fn. Co se týče snižování nároků na počítač zašel CrunchEee mnohem dále než Jolicloud. Použito je méně náročné grafické rozhraní a v základu jsou předinstalovány pouze dvě aplikace, Firefox a VLC. Aktuální verzi CrunchEee naleznete ke stažení na oficiálních stránkách.

Možná i netrpělivě očekávaný operační systém Windows 7 bude mít svou verzi určenou speciálně pro netbooky. Od „plných“ verzí Windows 7 by se měla odlišovat absencí některých funkcí a dalšími omezeními, ještě o malý kousek by mohly klesnout už tak nízké nároky na hardware. Microsoft nyní údajně hledá betatestery, kteří by zkoušeli tyto verze Windows 7 na zařízeních s 1GHz procesorem, 1GB paměti a 16GB volného místa na disku. Tito testeři by však měli pocházet pouze z Chile, Egyptu, Libanonu, Brazílie, Jordánska nebo Indie. Proto se možná nebude jednat o verzi speciálně pro netbooky, ale pro trhy s nižší kupní silou a rozvojové země.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse