Ericsson a Teliasonera vystavějí první LTE síť

28. 1. 2009 01:01    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Společnosti Ericsson a TeliaSonera oznámily podepsání dohody o výstavbě komerční sítě LTE. Představení širokopásmové 4G mobilní sítě nabídne nejvyšší přenosové rychlosti dat, které kdy byly realizovány. Tato síť bude pokrývat švédské hlavní město Stockholm.

Ericsson a Teliasonera vystavějí první LTE síť

Nová 4G síť bude znamenat výrazné navýšení přenosových rychlostí pro mobilní telefony a datové moduly. LTE přinese přibližně 10x vyšší přenosovou rychlost v porovnání s dnešní mobilní sítí. Uživatelé tak budou moci být připojeni i během pohybu, mezi další možné využití bude patřit také např. možnost sledování televizního vysílání v HD rozlišení či videohovory apod.

Společnosti Ericsson a TeliaSonera začaly s realizací této sítě ve Stockholmu ve Švédsku, kde by pro komerční využití měla být spuštěna v roce 2010. Ericsson se zhostí služeb spojených s realizací sítě a zároveň bude spravovat síť v počátečním období provozu. Dohoda rovněž obsahuje dlouhodobou spolupráci, kde obě strany budou dále společně vyvíjet způsob, jakým budou zákazníci využívat mobilní širokopásmový přenos v LTE.

Společnost Ericsson poskytuje společnosti TeliaSonera systém LTE (4G), obsahující základnové stanice LTE, které jsou součástí nové série RBS6000, dále síť Evolved Packet Core (EPC) a mobilní řešení páteřní sítě včetně routerů Redback's SmartEdgeR 1200 a nejnovější vícepřístupový agregovaný switch EDA. Systém LTE je založen na standardech 3GPP pro radiovou technologii dlouhodobého vývoje (LTE) a na základech technologie SAE.

LTE je pokračováním vývoje mobilních sítí GSM / CDMA / WCDMA / TD-SCDMA (např. 2G a 3G) a je integrovanou součástí nabídky společnosti Ericsson Full Service Broadband. Ericsson nabízí vysokokapacitní radiový přístup (LTE), vysokokapacitní vícepřístupové routery EDA, pokročilé centrální sítě (SAE), dále multimediální komunikaci s IMS a vysokokapacitní prvky pro přenos Ethernetu. Díky své práci ve standardizačních komisích a svému vlastnímu vývoji je Ericsson rovněž silným hráčem na poli širokého ekosystému schválených mobilních širokopásmových zařízení.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Ericsson

Krátké zprávy

Diskuse