Windows 7 se objeví v šesti verzích

5. 2. 2009 04:24    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Chystaný operační systém Microsoftu Windows 7 bude podle oficiálních informací dostupný v celkem šesti verzích, ale ne všechny budou určené pro běžný prodej koncovým uživatelům. Výběr správné edice tak bude výrazně snadnější než v případě Visty.

Windows 7 se objeví v šesti verzích

Windows 7 Starter bude nejjednodušší verze, celosvětově dostupná pouze OEM výrobcům pro předinstalování na nové počítače. Nebude obsahovat grafické rozhraní Aero a významným omezením bude možnost pouze tří zároveň běžících aplikací.

Windows 7 Home Basic se objeví v prodeji pouze na rozvojových trzích a bude ochuzen o prvky rozhraní Aero.

Windows 7 Home Premium bude celosvětově dostupnou verzí určenou pro OEM výrobce a rovněž k prodeji koncovým zákazníkům. Bude obsahovat rozhraní Aero, podporovat multi-dotyk, přidá „prémiové“ hry a větší multimediální schopnosti (Media Center, přehrávání a tvorba DVD atd.).

Windows 7 Professional bude rovněž dostupná celosvětově pro OEM výrobce i běžný prodej koncovým zákazníkům. Obsaženy budou veškeré prvky z edice Home Premium, navíc obohacené o lepší síťové schopnosti (vzdálená správa, podpora domén, práce offline atd.), mobilní centrum (Mobility Center) a prezentační režim (Presentation Mode).

Windows 7 Enterprise bude k zakoupení pouze ve větším počtu licencí. Obsahuje veškeré prvky verze Professional, rozšířené o funkce Branch Cache, Direct Access a BitLocker.

Windows 7 Ultimate bude přístupná jenom určitým OEM výrobcům a prodejcům. Z funkčního hlediska je stejná jako edice Enterprise.

Microsoft prozatím neoznámil ceny ani hardwarové nároky jednotlivých edicí.

Zdroj: engadget.com

Krátké zprávy

Diskuse