Operační systém Sugar nyní dostupný všem

10. 2. 2009 04:37    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Velmi levný notebook OLPC XO se při svém uvedení chlubil mimo jiné operačním systémem Sugar, což byla Linuxová distribuce se speciálním grafickým rozhraním pro snadné ovládání dětmi. Postupně ale z týmu OLPC odešlo několik jeho zakladatelů, mezi nimiž byl také Walter Bender, stojící právě za vývojem systému Sugar. Bender se poté přesunul do projektu Sugar Labs, jehož cílem je zpřístupnit Sugar také pro ostatní zařízení.

Operační systém Sugar nyní dostupný všem

Prvním úspěchem je vypuštění verze Sugar on a Stick, což je vlastně systém Sugar bootovatelný z USB flash disku. Jedná se o tzv. live distribuci, kterou si může vyzkoušet kdokoliv bez nutnosti cokoliv instalovat na pevný disk počítače. Jedinou podmínkou je mít USB flash disk s kapacitou alespoň 1GB, který pak můžete připojit k prakticky jakémukoliv x86 kompatibilnímu počítači.

V současnosti jsou dostupné dvě verze Sugar on a Stick, jedna založená na Linuxové distribuci Fedora 10, a druhá vycházející z Ubuntu 8.10. Výhodou Fedora verze je možnost vytvořit si na USB disku, ze kterého je systém spouštěn, permanentní ukládací prostor pro zaznamenávání změn provedených v systému. Ačkoliv se tedy jedná o live distribuci, provedené změny zůstanou uloženy na flash disku a znovu se promítnou při každém načtení systému, navíc na jakémkoliv počítači.

Sugar OS byl původně vyvinut jakožto systém pro výuku dětí, takže kromě několika užitečných aplikací obsahuje také hry a nástroje usnadňující dětem psaní vlastních programů. Walter Bender se nechal slyšet, že jeho tým připravuje novou verzi systému Sugar pojmenovanou Sucrose 0.84.

Sugar on a Stick si můžete stáhnout k vyzkoušení zde.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse