T-Mobile modernizuje a zkvalitňuje síť

10. 2. 2009 00:34    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Operátor T-Mobile v současné době zahájil modernizaci a zároveň také zkvalitnění své mobilní sítě. Instalace nových zařízení odstartovala nejprve ve vybraných oblastech na Plzeňsku a nyní pokračuje v\xA0Brně. Dosud bylo vyměněno 122 základnových stanic (BTS) a 3 řídící stanice (BSC). Do roku 2010 vybaví T-Mobile všech 4500 BTS a 150 BSC technologií od společnosti Huawei.

T-Mobile modernizuje a zkvalitňuje síť

Každý měsíc by nyní měly být zprovozněny čtyři nové BSC (včetně desítek BTS), od června modernizace „zrychlí“ na osm řídících stanic měsíčně. Dalším regionem, který se může těšit na vylepšenou síť, jsou jižní Čechy. Během roku a půl bude novým zařízeními vybavena kompletně celá síť čítající 4500 základnových a 150 řídících stanic.

Drtivá většina prací, kromě těch výškových, probíhá v\xA0nočních hodinách, aby byl dopad na služby pro zákazníky naprosto minimální. Během jedné až dvou nocí je vždy zprovozněna celá oblast zahrnující několik desítek vysílačů a řídící stanici. Od okamžiku zapojení do sítě T-Mobile probíhá zhruba dvoutýdenní testování – sleduje se například rychlost navázání hovoru, úspěšnost předání hovoru mezi vysílači či počet neúspěšných volání.

Díky tomuto projektu budou moci využívat všichni zákazníci technologii EDGE v\xA0celé sítí T-Mobile. Zároveň by se měla ještě zvýšit celková kvalita poskytovaných služeb – například vyšší úspěšnost navázání a předání hovoru či menší počet přerušených telefonátů. Navíc instalovaná zařízení budou do budoucna podporovat i další nové technologie, jako např. WAMR (vyšší kvalita hlasových služeb) a EDGE2.

Zdroj: Tisková zpráva T-Mobile

Krátké zprávy

Diskuse