Trpí Intel SSD postupně klesajícím výkonem?

23. 2. 2009 05:53    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Jedním z neduhů současných SSD je omezený počet přepsání paměťových buněk, který je vyšší u pamětí typu SLC (Single level cell) než u typu MLC (Multi level cell). Aby proto nedocházelo u SSD k zápisu neustále do stejného místa, paměťový řadič disku rozkládá zápis dat po celé kapacitě disku a udržuje tak rovnoměrné opotřebení jednotlivých paměťových buněk. Na serveru <i>PC Perspective</i> se však setkali u disku Intel X25-M s výrazným poklesem rychlostí, jehož příčinou je právě rozmisťování zápisu na různá místa disku.

Trpí Intel SSD postupně klesajícím výkonem?

O disku Intel X25-M jste si mohli přečíst v naší recenzi „Intel X25-M SSD: rychle a zběsile“, kde jsme kladně hodnotili právě jeho vysokou rychlost. Intel X25-M vlastněný PC Perspective sice při testech vykázal obdobné hodnoty, nicméně po delší době používání zaznamenali výrazný pokles jeho rychlostí. Zápis se propadl z původních 70 MB/s až na 25-30 MB/s, čtení dosahovalo většinou hodnot pod 50 MB/s. Na vině bylo právě nerovnoměrné rozmístění dat na disku, což se u klasických pevných disků dá vyřešit defragmentací. U SSD se však tento způsob nedá v současnosti použít, protože přemisťování dat by opět ovlivňoval paměťový řadič disku.

Podle PC Perspective se tak nabízejí v podstatě pouze dvě řešení. Prvním je zapisovat na disk skutečně velké soubory dat, nejlépe najednou sekvenčně přepsat celý disk. Pak je samozřejmě nutné nahrát na disk zpět původní data, takže v praxi je tato možnost nepřijatelná. Tento postup navíc údajně při několikanásobném opakování přispěje k ještě většímu poklesu rychlostí, takže se nejedná o vhodné řešení.

Druhou možností je využít příkazu SECURE ERASE, jehož účelem je vymazat všechny buňky včetně tabulky popisující fyzické umístění dat na disku. SSD se tak bude chovat, jako by právě opustil výrobní linku. Tento příkaz je možné provést programem HDDErase verze 3.3, která je kompatibilní s Intelem X25-M. Program je ale nutné spouštět v systému DOS a diskový řadič musí mít vypnutou technologii AHCI. Provedení SECURE ERASE je rychlé, zabralo necelou minutu. Po provedení tohoto příkazu disk získal původní rychlosti, ovšem nahráním operačního systému zpět znovu došlo k mírnému poklesu rychlostí. I v tomto případě se nejedná o způsob, který by byl z uživatelského hlediska přijatelný.

Intel se ale k tomuto problému vyjádřil odmítavě, jeho pracovníkům se totiž nepodařilo dostat X25-M do stejné situace. Za hlavní problém proto Intel označil redaktory PC Perspective a způsob jejich navození onoho problému. Běžní uživatelé by se s tímto problémem údajně neměli setkat, ovšem prvotní používání disku redaktory PC Perspective nebylo ničím zvláštní. S podobným chováním SSD Intel se však setkali také v některých dalších recenzích. Zda-li se toto „chování“ projevuje u všech disků Intel nelze s definitivní jistotou říct, jelikož v naší redakci si Intel X25-M pobyl jenom krátkou dobu na to, aby se u něj stihl tento problém objevit.

Zdroj: pcper.com, engadget.com

Krátké zprávy

Diskuse