Intel žaluje Psion kvůli značce 'Netbook'

1. 3. 2009 03:14    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Ačkoliv se pojem „Netbook“ začal používat ve větší míře začátkem loňského roku, samotné slovo je mnohem starší. Označení „Netbook“ má dlouhou dobu registrována společnost Psion, která se nyní přihlásila ke svým právům.

Intel žaluje Psion kvůli značce 'Netbook'

Pojem „Netbook“ rozšířil zejména Intel, když takto označil malé notebooky osazené procesorem Atom. Označení se poté velmi rychle ujalo mezi výrobci i veřejností, výjimkou není ani použití tohoto slůvka v názvu mnoha internetových stránek. Nicméně podle Psionu je toto chování v rozporu s jejich obchodní známkou. Psion proto vyzval výrobce a také některé servery, aby přestali označení „Netbook“ používat. Proti tomuto postupu se ale postavily dvě společnosti, a sice Dell a nyní také Intel. Dell podal žádost na americký patentovaný úřad, aby byla registrace značky netbook zrušena. Intel pak podal žalobu k americkému soudu.

Obě firmy odůvodnily své chování tím, že pojem „Netbook“ je již velmi rozšířený a Psion jej stejně už několik let nepoužívá. Posledním zařízením s tímto názvem byl Psion Netbook Pro, postavený na procesoru Intel XScale a s operačním systémem Microsoft Windows CE.NET 4.2. Psion sice potvrdil, že svůj Netbook Pro již nevyrábí, nicméně jej údajně i nadále prodává firemním zákazníkům, tudíž značka „Netbook“ je stále komerčně používána. Bude tedy zajímavé sledovat další vývoj této kauzy a s jakým výsledkem skončí.

Dojmy z Psionu Netbook Pro si můžete přečíst v naší recenzi „Psion Netbook Pro - luxusní PDA“.

Zdroj: electronista.com

Krátké zprávy

Diskuse