Google oznamuje Chrome OS

9. 7. 2009 03:33    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Není tomu dávno, kdy výrobci mini notebooků <a href="http://notebook.cz/clanky/kratke-zpravy/2009/0204-hp-zvazuje-mini-notebook-androidem" target="_blank">testovali</a> na svých zařízeních operační systém Google Android, původně vyvinutý pro komunikátory. Kombinace mini notebooků s Androidem se však zřejmě nedočkáme, protože Google oznámil nový operační systém Chrome OS, zaměřující se na počítače od mini notebooků až po stolní verze.

Google oznamuje Chrome OS

Google Chrome OS bude rychlý a nenáročný open-source systém, postavený na jádře Linuxu, nad nímž poběží internetový prohlížeč Google Chrome. Aplikace tak budou psány pomocí webových technologií a používány skrze prohlížeč Chrome, čímž by se zároveň měla zvýšit bezpečnost systému. Google plánuje uveřejnit další podrobnosti o systému během letošního podzimu.

Chrome OS se tudíž liší od systému Android, a také Google jejich vývoj odděluje. Jednou z výhod Chrome OS je spustitelnost jak na platformě x86 (např. Intel Atom), tak na ARM procesorech (NVIDIA Tegra, Qualcomm Snapdragon atd.). Mini notebooky s Chrome OS by se měly dostat k zákazníkům v druhé polovině roku 2010.

Zdroj: laptopmag.com

Krátké zprávy

Diskuse