Asustek zatím odkládá smartbooky s Google Android

26. 8. 2009 00:46    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Smartbooků, tedy přístrojů podobných dnešním mininotebooků, ovšem založených na systému Google Android a hardwaru známému spíše z mobilních telefonů (čipsety Qualcomm), se zatím od společnosti Asustek nedočkáme, přestože jich několik vystavoval již v červnu na veletrhu Computex v Taipei. Podle CEO společnosti Jerryho Shena zodpovědného za divizi mini notebooků prý není pro tyto přístroje zatím dostatečně velký tržní prostor. Jinými slovy neví, komu by je prodávali. Z tohoto důvodu se jejich uvedení na trh, potažmo i vývoj, zatím odkládají na neurčito.

Asustek zatím odkládá smartbooky s Google Android

Stažení se jedné společnosti by pro trh s těmito přístroji nemuselo být nijak zásadní, je ovšem pravdou, že celá tato kategorie tím ztratí na kreditu a důvěryhodnosti. Výhodou těchto přístrojů měla být zejména dlouhá výdrž na baterie a velmi dobrá konektivita. Důvodem omezení zájmu v této oblasti byly také omezené zdroje společnosti, které byly přesunuty do jiných projektů.

Řešení by mohlo být nabídnout pod svou značkou přístroje jiného výrobce, nejpravděpodobněji společnosti Pegatron, která je dceřinnou společností. Několik takových modelů v cenách od 199 USD jsme mohli vidět také na Computexu. Cena srovnatelných netbooků se pohybovala zhruba mezi 300 až 400 USD.

Asustek doposud ve svých netboocích používal procesory společnosti Intel a operační systémy od Microsofotu s výjimkou několika modelů, které byly dodávány s Linuxem. Výhodou tedy byla možnost používat stejný software jako na běžných počítačích, protože tyto procesory byly založeny na platformě Intel x86. Pro smartbooky by bylo nutné vytvářet zcela nový software.

Zdroj: www.pcworld.com

Krátké zprávy

Diskuse