Informace o platformách AMD Tigris a Llano

7. 9. 2009 01:47    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Magazín Fudzilla přináší informace o blížících se mobilních platformách AMD Tigris a Llano, společně s dalšími střípky o chystaných grafických čipech pro notebooky.

Informace o platformách AMD Tigris a Llano

V průběhu letošního září bude představena mobilní platforma AMD Tigris, nahrazující dosavadní platformu Puma z roku 2008. Jejím základem bude dvoujádrový procesor Caspian, podporující paměti DDR2 800 a vyráběný 45nm procesem. Jakožto čipset bude použit RS880M s integrovaným grafickým čipem obsahujícím UVD2 a podporu DirectX 10.1. Jižním můstkem bude AMD SB710, v případě požadavku na vyšší grafický výkon je možné zvolit jednu z karet mobilní řady HD 4000.

Až na rok 2011 je plánována mobilní platforma Llano, integrující k jádru procesoru grafický čip, který přinese podporu DirectX 11. Dostupné budou verze s až čtyřmi výpočetními jádry, vyráběné úspornějším 32nm procesem. Použitými pamětmi mohou být buď DDR3 nebo DDR3L s nižším napětím 1,35V. TDP pro celý čip se bude pohybovat v rozmezí 20W až 55W, podle konkrétní verze.

V příštím roce by se měly objevit nové mobilní grafické karty ATI, jejichž největší změnou bude podpora technologie DirectX 11. Do high-end segmentu výkonných herních notebooků míří karty s kódovým názvem Broadway, jejichž TDP by se měla pohybovat od 30W do 60W. Střední třída karet s krycím názvem Madison bude úspornější, jejich TDP bude sahat od 15W do 30W. Poslední chystanou řadou jsou karty pojmenované Park s TDP 8W až 15W. Podrobnější informace zatím nejsou známy.

Zdroj: fudzilla.com

Krátké zprávy

Diskuse