Intel oficiálně představil novou ultramobilní platformu- PineTrail

23. 12. 2009 00:58    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vojtěch Uhlíř

Společnost Intel představila nové procesory pro mini notebooky a nettopy – Intel Atom - a k nim přidruženou platformu, kódově označovanou jako Pinetrail. Ta poprvé integruje grafický čip a paměťový řadič přímo do procesoru.

Intel oficiálně představil novou ultramobilní platformu- PineTrail

V zařízení jsou tak potřeba pouze dva čipy (procesor a jižní můstek) místo původních tří (procesor, severní můstek, jižní můstek). To znamená nižší TDP (produkované teplo), výrazné snížení nákladů, tím i ceny produktů a nejméně o 20 % nižší průměrnou spotřebu elektrické energie.

Nejnovější platforma Intel Atom přichází s vylepšením jak pro mini notebooky, tak pro nettopy. Pro mini-notebooky je určen procesor Intel Atom N450 a nová nízkonapěťová čipová sada Intel NM10 Express (jednojádrový procesor s 512kB L2 cache a 7wattovým celkovým TDP včetně čipové sady).

Naopak nettopy budou poháněny buď procesorem Intel Atom D410 (jednojádrový Atom 512kB L2 cache a 12wattovým celkovým TDP) nebo Intel Atom D510 (dvoujádrový procesor Atom s 1MB L2 cache a 15wattovým celkovým TDP).

Systémy a produkty postavené na nové generaci by měly být k dostání od 4. ledna 2010. (jako například Asus Eee PC 1005P či MSI Wind U130 a mnoho dalších..)

Krátké zprávy

Diskuse