Získá ARM do roku 2012 většinu trhu s mini notebooky?

2. 10. 2009 02:50    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Do roku 2012 by údajně měly procesory ARM získat většinový podíl v segmentu mini notebooků na úkor Intelu Atom, alespoň tento vývoj předpovídá analytik Robert Castellano z agentury The Information Network.

Získá ARM do roku 2012 většinu trhu s mini notebooky?

Hlavním důvodem k takovému rozšíření ARM budou podle Castellana výhodné nabídky na smartbooky od mobilních operátorů, kteří je budou nabízet společně se smlouvou na mobilní internet. Smartbook je výraz představený společností Qualcomm, a jedná se o malé a lehké zařízení s ARM procesorem. Pro běžné uživatele však může být nevýhodou, že na ARM procesoru nezprovozní běžné "stolní" edice Windows, pouze mobilní odnož Windows Mobile nebo Linux.

V letošním roce by se mělo podle předběžných odhadů prodat asi 1,4 milionů mini notebooků s ARM procesorem, přičemž následující rok to bude už 7,8 milionů kusů. V roce 2012 by se měly smartbooky a jim podobné dočkat prodejů 52,9 milionů zařízení. Castellano navíc nepředpokládá, že by do vývoje mini notebooků mohla do té doby zasáhnout nějaká jiná architektura procesoru.

Zdroj: fudzilla.com

Krátké zprávy

Diskuse