Odhalena roadmapa mobilních platforem AMD

3. 11. 2009 01:30    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Japonská pobočka AMD pořádala prezentaci, na níž byla k vidění roadmapa budoucích platforem a produktů tohoto výrobce, popisující budoucnost až do roku 2011 pro stolní a mobilní segment. Nás přirozeně zajímají uniklé informace týkající se notebooků.

Odhalena roadmapa mobilních platforem AMD

Základní fakta z této roadmapy jsou již sice známy delší dobu, ale přesto se objevilo několik novinek. V letošním roce jsme se dočkali před nedávnem uvedení platforem s kódovými názvy "Tigris" pro normální notebooky a "Congo" mířící na velmi tenká zařízení, která je ale v roadmapě nazvaná "2nd Gen UT" (v překladu asi 2. generace pro ultratenké).

Na rok 2010 je plánována platforma "Danube", znamenající pro AMD příchod prvního mobilního procesoru "Champlain" se čtyřmi jádry, vyráběného 45nm procesem. Zároveň se objeví platforma "Nile" s procesorem "Geneva" pro tenké notebooky, kde bude vítanou změnou přechod na modernější 45nm výrobu.

Důležitým krokem v příštím roce bude taktéž příchod nové generace grafických čipů, známých pod označením "Manhattan". Přezdívky pro jednotlivé řady karet z této rodiny jsou "Park", "Madison" a "Broadway", vše známé ulice z New Yorku. Podle roadmapy by měly být vyráběny nejmodernějším 32nm procesem, tedy značný pokrok ve srovnání s 55nm u většiny stávajících GPU řady Radeon Mobility HD 4000 (několik modelů používá 40nm).

Ačkoliv podle původních předpokladů měly být karty Manhattan přímo odvozené z nových stolních GPU, prezentace AMD u nich uvádí podporu jenom DirectX 10.1, zatímco stolní nyní nabízí už DirectX 11. Možná se jedná o překlep ze strany AMD, na finální potvrzení a další informace si zřejmě budeme muset počkat.

Když se přesuneme ještě o rok dále do 2011, dočkáme se technologie "Fusion", integrující k procesoru grafické jádro. Pro notebooky bude přichystána platforma "Sabine" s procesory "Llano", obsahujícími až 4 výpočetní jádra. Dále je plánována platforma "Brazos", nízkonapěťová varianta s nejvýše dvěma jádry CPU a vyráběna kompletně 40nm postupem. Přesunutí integrovaného GPU znamená nové jižní můstky "Hudson", z technologických vlastností se dočkáme dekodéru UVD 3.0 a DirectX 11.

Hlavní snahou AMD je u mobilních platforem prodlužování výdrže na baterie, počínaje letošními Tigris a Congo, což je často vytýkaná vlastnost ve srovnání s konkurenčním Intelem. Nejvýraznější změna by v tomto směru měla přijít v roce 2011 právě s technologií Fusion.

Zdroj: vr-zone.com

Krátké zprávy

Diskuse