OLPC přijde vybaveno procesorem ARM

4. 11. 2009 00:15    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Odvážný koncept zařízení <a href="http://notebook.cz/clanky/kratke-zpravy/2008/0520-koncept-olpc-2generace" target="_blank">OLPC XO-2</a> s dvojicí displejů se nakonec neobjeví ve finální verzi, jak potvrdil Nicholas Negroponte, zakladatel projektu OLPC. Místo něj se dočkáme pouze dalšího upgradu na OLPC verze 1.75.

OLPC přijde vybaveno procesorem ARM

Výměna se bude podobně jako dříve týkat procesoru. Zatímco první OLPC XO používal AMD Geode, inovovaná verze XO 1.5 přešla na procesor VIA. Nyní se uvnitř XO usídlí zástupce architektury ARM, ovšem bez dalšího upřesnění specifikací. Zbývající komponenty zřejmě zůstanou beze změny, a stejný bude i samotný design mini notebooku.

V organizaci OLPC rozhodně plánují pokračovat ve vývoji svého notebooku, přičemž další verze nazvaná XO 3.0 by měla spatřit světlo světa v roce 2012. I tentokrát se jedná o značně ambiciózní projekt, který by měl podle vyjádření OLPC disponovat "tělem s tloušťkou pouhých 6,4 mm, které bude navíc kompletně z plastu, voděodolné a nezlomitelné, s podporou zobrazení plných barev a reflektivní". Cílem je rovněž minimalizovat energetický odběr na 1W a cenu na 75 dolarů. Nakolik se jim podaří dosáhnout této představy uvidíme až za několik let.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse