AMD zveřejnilo informace o chystaných platformách

13. 11. 2009 02:49    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

AMD odhalilo podrobnosti o budoucích platformách, z nichž se zaměříme na produkty určené pro mobilní segment. A rozhodně je na co se těšit.

AMD zveřejnilo informace o chystaných platformách

Příští rok se dočkáme mobilní platformy "Danube", přinášející do notebooků tří- a čtyřjádrové procesory AMD společně s dedikovanými grafickými kartami podporujícími DirectX 11. Při jejím vývoji byla zaměřena pozornost na snížení energetických nároků, což se projevilo přidáním nových úsporných stavů jednotlivých komponent. Výdrž na baterii by tak mohla podle AMD dosáhnout až 7 hodin (bez upřesnění komponent a podmínek).

V prvním čtvrtletí 2010 proto bude uvedena další generace mobilních grafik ATI s kódovým názvem "Manhattan", zahrnující low-endová GPU "Park", střední třídu nazvanou "Madison" a high-end v podobě karet "Broadway". Jejich společnými jmenovateli jsou výroba 40nm procesem, zmíněná podpora DirectX 11 a možnost použití GDDR5 pamětí. Integrované GPU čipsetu AMD pro platformu Danube se taktéž dočká zlepšení, ale podporovat bude "jenom" DirectX 10.1.

Inovace postihne v roce 2010 i platformu pro velmi tenké notebooky, která přijde pod kódovým označením "Nile". Také u ní se dočkáme prodloužení výdrže při práci na baterii, společně s navýšením výkonu.

foto

Mnohem zajímavější bude rok 2011, na který AMD chystá procesory s novými architekturami "Bulldozer" a "Bobcat". Obě přinesou značné změny, ale každá z nich bude mít poněkud jiné zaměření. Zatímco Bulldozer bude směřovat primárně k vyššímu výkonu, ačkoliv se také dočká optimalizací pro snížení spotřeby, Bobcat bude nízkonapěťový procesor, určený pro velmi tenké notebooky. Výroba u obou pokročí na 32nm postup.

AMD potvrdilo, že rok 2011 bude ve znamení technologie "Fusion", kdy se na procesor kromě výpočetního jádra přidá integrovaný grafický čip a řadič pamětí, čímž vznikne tzv. APU (Accelerated Processing Unit). Prvními tohoto druhu budou procesor "Llano" pro velké a střední notebooky, následovaný úsporným procesorem "Ontario".

Llano spadá do platformy "Sabine" a jeho základem je architektura Bulldozer, naopak Ontario vychází z jádra Bobcat a patří do platformy pro velmi tenké notebooky pojmenované "Brazos". Vzorky procesorů z technologie Fusion se objeví ještě v roce 2010, hromadná výroba však začne až v následujícím roce.

AMD tak sice bude mít oproti Intelu zpoždění s uvedením APU, ale budoucnost rozhodně vypadá zajímavě a snad se dočkáme vzestupu AMD na poli mobilních procesorů, záležet bude také na tom, s čím přijde do roku 2011 konkurence.

Zdroj: extremetech.com

Krátké zprávy

Diskuse