Telefónica spustí test mobilní technologie LTE

1. 12. 2009 00:21    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Společnost Telefónica ve spolupráci s Nokia Siemens Networks spustí test technologie Long Term Evolution (LTE), který proběhne přibližně v šesti zemích Evropy a Latinské Ameriky. Jedním ze států bude i Česká republika.

Telefónica spustí test mobilní technologie LTE

LTE je dalším z vývojových stupňů pro mobilní komunikaci, sloužící pro přenos dat i hlasových a dalších služeb. Mezi zlepšení, které LTE přináší, se řadí rychlejší odezva, snížení latencí, zvýšení datové propustnosti a možnost přenosu dat rychlostmi až 173/58 Mb/s (downlink/uplink).

Série testů a zkoušek poslouží k ověření schopností a způsobilosti technologie LTE, v září se totiž uskutečnilo první LTE volání na světě s využitím komerční základnové stanice a zcela standardního software, což dokazuje připravenost zařízení společnosti Nokia Siemens Networks na komerční instalace po celém světě v blízké budoucnosti.

LTE end-to-end řešení Nokia Siemens Networks vychází ze základnové stanice Flexi, která je již operátory využívána a bude vyžadovat pouze rozšíření software z 2G/3G na LTE. Typickým rysem LTE je nová „plochá“ architektura sítě, která je přizpůsobitelná i nákladově efektivní a je tak připravena na zpracování předpokládaného stonásobného růstu provozu.

Zdroj: TZ Nokia Siemens Networks

Krátké zprávy

Diskuse