Podmínky a možnosti upgrade na Windows 7

27. 6. 2009 03:17    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vojtěch Uhlíř

Microsoft včera upřesnil podmínky programu umožňujícího zákazníkům přejít z předchozí verze operačního systému Windows Vista na systém Windows 7. Uživatelé, kteří si v období od 26. června 2009 do 31. ledna 2010 zakoupí počítač s předinstalovaným operačním systémem Windows Vista v edici Home Premium, Business či Ultimate, případně krabicovou verzi těchto edic, budou mít možnost přejít na odpovídající verzi nejnovějšího operačního systému z dílny Microsoftu. Upgrade systému bude možné učinit nejdříve po datu obecné dostupnosti Windows 7, jež je stanoveno na 22. října 2009.

Podmínky a možnosti upgrade na Windows 7

Způsob přechodu ze systému Vista na Windows 7 Microsoft pojmenoval jako Program technologické záruky pro systém Windows 7. Podmínky toho programu jsou:

1) Ekvivalentní upgrade systémů

  • Windows Vista Home Premium -> Windows 7 Home Premium E
  • Windows Vista Business -> Windows 7 Professional E
  • Windows Vista Ultimate -> Windows 7 Ultimate E

2) Pro OEM systémy (OEM znamená vázaný na koupený hardware)

Při nákupu OEM operačního systému Windows Vista dostane zákazník od prodejce speciální kupón, který po 22. říjnu 2009 bude moci uplatňovat na prodejci či výrobci hardware. Počet kupónů na jednu právnickou či fyzickou osobu je omezen na 25. Kupon bude muset být uplatněn do 28. února 2010.

3) Pro krabicové verze systémů

I zde při nákupu od 26. června 2009 do 31. ledna 2010 dostane zákazník speciální upgradovací kupón. Postup však bude odlišný. Na této upgradovací stránce vlastník kupónu vyplní formulář a přiloží kopii nákupního dokladu.
Na základě této žádosti, ověření nákupního dokladu a úhrady poplatku za poštovné a balné pak uživatel poštou obdrží v období listopad 2009 až duben 2010 upgrade licenci na systém Windows 7. Cena za upgrade licenci je zdarma, uživatel pouze uhradí již zmiňované náklady spojené s poštovným a balným, které činí zhruba 7 EUR bez DPH (kolem 180 Kč bez DPH - 220 Kč s DPH).

Microsoft současně oznámil bližší informace týkající se uvedení české verze Windows 7 na trh a s tím spojené cenové politiky. Čeští uživatelé si českou jazykovou verzi budou mít možnost pořídit již záhy po uvedení verze anglické a to od 31. října 2009. Ceny krabicových licencí systému jsou stanoveny ve stejné výši jako ceny Windows Vista, v některých případech budou dokonce o něco nižší.

Krátké zprávy

Diskuse