NVIDIA Optimus - nový způsob přepínání grafických karet pro notebooky

9. 2. 2010 15:40    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Zima

Výrobce grafických karet NVIDIA dnes představil novou technologii, která by měla nahradit dřívější způsob přepínatelných grafických karet. Proti němu by měla umožnit levnější návrh notebooků a minimalizovat potřebu zásahu ze strany uživatele.

NVIDIA Optimus - nový způsob přepínání grafických karet pro notebooky

Notebooky s Optimem využívají neustále grafický čip v procesoru a diskrétní grafickou kartu využívají pouze v situacích, kdy je její výkon potřeba. Diskrétní grafická karta pomocí speciálního ovladače komunikuje s interním čipem a posílá data do něj místo přímého posílání na výstup. Pokud není potřeba, odpojí se od napájení a výrazně tak šetří baterii notebooku. Uživatel notebooku se nemusí vůbec starat o nějaké přepínání grafických karet a všechno za něj dělá systém automaticky.

Dle NVIDIE se tato technologie objeví ve velkém množství nových notebooků vybavených diskrétní grafickou kartou NVIDIA GeForce.

kocept

Notebook vybavený technologií NVIDIA Optimus již máme v redakci a testujeme jej, takže se v zítřejším článku můžete těšit na bližší technologické seznámení a první praktické poznatky.

zdroj: TK

Krátké zprávy

Diskuse