Ubuntu Netbook Edition přizpůsoben pro smartbooky s ARM

19. 2. 2010 00:40    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Bořek Kuzník

Ubuntu Netbook Edition je upravená verze operačního systému Ubuntu Linux, optimalizovaného pro běh na minipočítačích vybavených malou obrazovkou a nízkonapěťovými procesory. Ubuntu Netbok se zaměřuje především na minipočítače, které jsou osazeny procesory Intel Atom (přes 90% mini notebooků na trhu). S podporou smartbooků s ARM architekturou se může brzy dostat Ubuntu Mobile doslova do ulic, jelikož Ubuntu Netbook Edition by mohl podpořit velkou škálu hardware.

Ubuntu Netbook Edition přizpůsoben pro smartbooky s ARM

Developer systému Ubuntu Jamie Bennett popisuje, že uživatelské rozhraní Ubuntu Netbook vyžadovalo k provozu ovladače pro 3D zobrazení, které nemusí být ovšem k dispozici pro všechny ARM chipsety. Rozhraní proto bylo přepsáno k využívání 2D grafického prostředí, s čímž už nejsou problémy u ARM architektury.

Důležité je, že většina uživatelů nebude schopna rozpoznat rozdíl mezi Ubuntu pro AMR a x86 architekturu, jelikož změny budou hlavně uvnitř systému a navenek žádná změna vidět nebude. Jako bonus navíc bude spouštění EFL založených verzí programů, které bude snadnější a rychlejší, než aktuálně pod 3D prostředím.

zdroj:www.liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse