V březnu se očekává nárůst cen panelů pro notebooky

1. 3. 2010 00:18    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Bořek Kuzník

V březnu 2010 se očekává nárůst ceny panelů do notebooků o 1-2 USD, jelikož na trhu zůstává stále silná poptávka. Podle jednotlivých výrobců roste cena už od ledna.

V březnu se očekává nárůst cen panelů pro notebooky

U tohoto nárůstu se očekává, že ovlivní hrubé marže výrobcům a prodejcům notebooků, jelikož nejsou schopni přizpůsobit prodejní ceny nárůstu nákladů z důvodu silné konkurence, která na trhu panuje. Největší dopady toto bude mít podle zdroje na druhořadé výrobce, jelikož hlavní ODM výrobci můžou vyvinout tlak i na další své dodavatele součástek a cenu do jisté míry kompenzovat.

Konkrétně se u 14-ti palcových panelů v USA očekává nárůst z 62 USD na 64 USD, zatím co 15,6 palcové panely poskočí z 63 USD na 65 USD. Nárůst to sice není markantní, ale v prvním čtvrtletí roku je tento nárůst cen neobvyklý.

Podle zdroje tento nárůst má na svědomí stále silná poptávka po noteboocích v prvním čtvrtletí nového roku, která již pomalu atakuje nabídku; výrobci panelů totiž nemají dostatek pracovních sil, a to ovlivňuje plynulost dodávky panelů.

Zdroj:www.digitimes.com

Krátké zprávy

Diskuse